Rudyard Kipling: KIM, Εκδόσεις Άγρα
από τη Θέμιδα Παναγιωτοπούλου
Το έργο αυτό δημοσιεύτηκε το 1901, σε μια περίοδο δηλαδή, κατά την οποία οι αποικιοκρατικές δυνάμεις των Βρετανών είχαν εμπεδώσει την κυριαρχία τους στην Ινδία. Ο Κιμ, 'ο μικρός φίλος του κόσμου όλου', αν και Ιρλανδικής καταγωγής, μεγαλώνει στους δρόμους της Ινδίας πιο φτωχός και από τους φτωχούς, ενώ παρακολουθούμε το road trip που πραγματοποιεί παρέα με το Θιβετιανό δάσκαλό του λάμα, προς αναζήτηση κάποιου ποταμού...
Στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν βραχμάνοι και ιεραπόστολοι, ινδουιστές, Σιχ, πάμφτωχοι Ινδοί που ξεπλένουν το σαρκίο τους στο Γάγγη ποταμό, καραγωγείς και ζώα που κυκλοφορούν άναρχα μέσα στους θορυβώδεις δρόμους της πολυκοσμίας. Στο φόντο όλης αυτής της εξιστόρησης που συνθέτει το πορτραίτο της Ινδίας κατά τη Βρετανική αποικιοκρατία, συνεχίζεται αδιάκοπη σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, η αγγλο-ρωσική αντιπαλότητα για την κυριαρχία στην Ινδία και το Αφγανιστάν.
Το πρόσωπο της Ινδίας, παραδίδεται στους αναγνώστες με τόσο ζωντανά χρώματα, ακριβώς όπως αποτυπώθηκε και στο 'Νυχτερινό στην Ινδία' από τον Antonio Tabbucchi. Μια χώρα μυστηριακή και ανεξίτηλη ως προς τις ερμηνείες που μπορούν να της αποδοθούν. Μια χώρα με ακατάλυτες δυνατότητες μεταμόρφωσης σε κάθε επίπεδο...Κατά μία έννοια, ο Kipling, δημιούργησε τις βάσεις για μια ρεαλιστική απεικόνιση του 'εξωτικού', υπήρξε πρόδρομος της απομάγευσης της Ανατολής και του επαναπροσδιορισμού της μέσω του υπαρκτού και της πραγματικότητας και όχι ως προϊόντος της φαντασίας δυτικών τυχοδιωκτών.
Σε μια πιο πλατιά θεώρηση, ο Rudyard Kipling θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τη σκέψη του Matthias Enard, όσον αφορά την αποτύπωση του πνεύματος της Ανατολής στο έργο του τελευταίου το Boussole (Πυξίδα)...
Άλλωστε, ο ωμός και σουρεαλιστικός χαρακτήρας των περιγραφών της Ινδίας από τον Kipling, που υπάρχει στα πρώτα του έργα, εκλείπει τελείως από τον Κιμ. Ο Κιμ, είναι ένα έργο πολύ πιο στοχαστικό και με μεγαλύτερη εσωτερικότητα, απαλλαγμένο από τους εντυπωσιασμούς που δημιουργούν τα φολκλορικά στοιχεία στους δυτικούς. Πρόκειται για ένα πανόραμα του αγγλοινδικού τρόπου ζωής στα τέλη του 19ου αιώνα και όπως αναφέρει και ο Salman Rushdie "Κανείς άλλος δυτικός συγγραφέας δεν κατανόησε την Ινδία σε τέτοιο βάθος όσο ο Κίπλινγκ".
O Kipling γεννήθηκε στη Βομβάη το 1865 και πέθανε στο Λονδίνο το 1936. Σχολείο πήγε στην Αγγλία και για εκείνο το διάστημα της ζωής του, υπάρχει η φήμη ότι έζησε σε μια πολύ σκληρή θετή οικογένεια. Αν και αρχικά αναγνωρίστηκε στην Ινδία, η πραγματική του αξία έγινε πασίγνωστη όταν άρχισαν να δημοσιεύονται τα βιβλία του στην Αγγλία. Όταν παντρεύτηκε την Αμερικανίδα Caroline Balestier έγραψε μερικά από τα διάσημα έργα του όπως το Μόγλη, το βιβλίο της ζούγκλας.
Ο Mark Twain είπε για τον Κιμ ''Το ταξίδι μου στην Ινδία άξιζε μόνο και μόνο για το ότι κατάλαβα πόσο σπουδαίο βιβλίο είναι ο Κίμ. Κάθε χρόνο τον ξαναδιαβάζω ολόκληρο''.
Απόσπασμα από τον Κιμ:
''Ο Μπέννετ πίστευε ότι υπήρχε αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στον ίδιο και στο ρωμαιοκαθολικό ιερέα της ιρλανδικής εκκλησίας, ήταν όμως σαφές ότι, όποτε η Εκκλησία της Αγγλίας αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα σχετικό με την ανθρώπινη φύση, ήταν εξαιρετικά πιθανό να απευθυνθεί για βοήθεια στην Εκκλησία της Ρώμης. Ο επίσημος αποτροπιασμός του Μπέννετ προς την Πόρνη της Βαβυλώνος και τα καμώματά της εξισορροπούσε μόνο χάρη στον προσωπικό του σεβασμό για τον πατέρα Βίκτορ΄΄.