Νίκος Αραπάκης: Ο Αμερικάνος, εκδόσεις Τόπος

2022-05-24

από τη Θέμιδα Παναγιωτοπούλου

Ο "Αμερικάνος" του Nikos Arapakis που με τίμησε παρευρισκόμενος στην παρουσίαση του βιβλίου μου είναι ένα μυθιστόρημα ιστορικό που εντελώς κυριολεκτικά δεν κατάφερα να το αφήσω από τα χέρια μου και να μην το διαβάσω μέχρι τέλους την ίδια κιόλας ημέρα! Δεν είναι μόνο η πληρότητά του σε νοήματα και η συνέπειά του με ιστορικά γεγονότα που το κάνουν δυνατό και ενδιαφέρον, αλλά και το γεγονός ότι ο ήρωας και αφηγητής της ιστορίας, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένας από τους ηρωικούς αρχάγγελους του Paco Ignacio Taibo. Διαβάζοντάς το, ο αναγνώστης μπορεί να οπτικοποιήσει με χρονολογική σειρά περιστατικά, γεγονότα και να δημιουργήσει τις εικόνες ενός πρωτότυπου και δυνατού κινηματογραφικού φίλμ που θα μπορούσε να σπάσει τα ταμεία, μόνο και μόνο λόγω της πληθώρας των πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων που θίγει ο "Αμερικάνος"...

Ο Ισμαήλ Μπερσερέ θα μπορούσε να είναι η συνέχεια του Ίαν Μακγκρέγκορ του Ιρλανδού καθηγητή του. Ο Ηρακλής Συναξάκης που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Ισμαήλ που αναγκάζεται να φτιάξει μία πλαστή ταυτότητα προκειμένου να ξεφύγει από το παρελθόν του, πολύ σωστά καταλήγει να μην έχει σημασία στο μυαλό του αναγνώστη αν πρόκειται για Έλληνα ή για Τούρκο. 

Άλλωστε στα χρόνια πριν την Κρητική Επανάσταση, οι οικογένειες που ζούσαν στην Κρήτη, είχαν τόση όσμωση μεταξύ τους, και οι συνθήκες πολλές φορές και οι απαιτήσεις για θρησκευτική ομοιογένεια ήταν τέτοιες, που οι "ταυτότητες" χάθηκαν και μπλέχτηκαν και δεν έχουν πια αξία! Το μακρύ ταξίδι του Ισμαήλ που πια είναι Ηρακλής και Ερκ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον φέρνει σε επαφή με την αγριότητα της ζωής των μεταναστών στις Η.Π.Α., στην προσπάθεια επιβίωσής τους, με το ρόλο των πατρόνων όπως αυτός του Σκλήρη και η πολιτικοποίηση η οποία σιγοκαίει εξαρχής μέσα στο dna του ήρωα, είναι πια μονόδρομος. Η επαφή με τη ζωή των ανθρακωρύχων στο Κολοράντο, οι συνθήκες και η πολιτική κατάσταση των οποίων, περιγράφεται με την πιστότητα που θα συναντούσε κανείς στους Τριλοβίτες του Breece Pancake που περιέγραψε το τέλμα της εργασίας στα ανθρακωρυχεία στη γκρίζα πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια, οδηγεί στην απεικόνιση της σφαγής του Λάντλοου. Η σφαγή του Λάντλοου, εκτός από αιματηρή, υπήρξε το επιστέγασμα των πολιτικών του Γούντροου Ουίλσον, που τότε έθετε τα θεμέλια στα οποία θα στηρίζονταν οι γεωπολιτικές συμμαχίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήταν αναπόφευκτο καθόλη τη διάρκεια του βιβλίου αυτού που με εντυπωσίασε, να μη φέρω στο μυαλό το Νορβηγό μετανάστη στις ΗΠΑ Θόρστιν Βέμπλεν, και διάσημο ανορθόδοξο οικονομολόγο, όταν περιέγραφε της ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από τρία στάδια, αυτό της αγριότητας, της βαρβαρότητας και του πολιτισμού. Στην ειλικρινή αγριότητα ασχολούμασταν με την παραγωγή των αγαθών που ήταν χρήσιμα για τις ανάγκες μας. Όλα άλλαξαν στο βαρβαρικό στάδιο, όπου τέθηκε ως προτεραιότητα η βίαιη αρπαγή και απόκτηση των δεξιοτήτων, με αποκορύφωση τη γυναικεία απασχόληση που ήταν η πιο αποτελεσματική με συνέπεια οι παραγωγικότερες εργάτριες, να πρέπει να γίνουν υποκείμενα ιδιοκτησίας. Στην πολιτισμένη εποχή, οι αρπακτικοί τρόποι έγιναν πιο αποτελεσματικοί μέσω της αμειβόμενης απασχόλησης...Ο Αμερικάνος, είναι έμπλεος Βεμπλιανής ρητορικής και ρεαλισμού. Ο Nikos Arapakis με τον Αμερικάνο, δε στερείται σε τίποτα, συγκρινόμενος με βραβευμένη ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Ο Αμερικάνος, αν υπήρχε σοβαρή ματιά και μεγαλύτερος επαγγελματισμός στις μεταφράσεις (κομμάτι που περιλαμβάνει τη δραστηριοποίηση σε θεσμικό επίπεδο για μεταφράσεις ελληνικών έργων), θα έπρεπε να μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες και να διαβαστεί παγκοσμίως, κάνοντας το συγγραφέα του γνωστό και χαρίζοντας ένα αληθινά καλό δείγμα ελληνικής γραφής σε πιο πλατύ κοινό!

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!